Velhasıl İnsan, Sakarya’da gönüllü gençlerin bir araya gelmesiyle sınırlar aşan güzel bir iyilik hareketi. Velhasıl İnsan’dan Münevver Duran’la konuştuk.
Merhaba. sosyalellidort.com olarak şehrimizde sizler gibi doğal ve oldukça sivil bir yardımlaşma oluşumunun varlığını önemsiyoruz. Bu sebeple Velhasıl İnsan’ı daha yakından tanımak istedik. Size bazı sorularımız olacak. Başlayalım isterseniz.
Velhasıl İnsan ne zaman ve nasıl kuruldu? Velhasıl İnsan adından da anlayabileceğimiz üzere insanî kabulü önemseyen bu topluluğun kuruluş amacı tam olarak nedir?
Velhasıl İnsan, yürek dolusu sevgisi, umudu ve tüm insanlığa yetecek kadar güzel duaları olan bir arkadaş topluluğu. Bu arkadaş topluluğu 2018 Eylül ayında velhasıl insan olmaya, velhasıl insan kalmaya niyet etti. İnsana dair her türlü sorumluluğa talibiz. Öncelikliğimiz çocuklar olmak üzere, insana, hayvana, doğaya ve tüm canlılara karşı sorumluluklarımızın gereğini yapmak istiyoruz.
İnsana dair her türlü sorumluluğa talibiz.
Velhasıl İnsan üyeleri kimlerden oluşuyor, çalışanları var mı yoksa tamamen gönüllülük esası üzerine kurulan bir oluşum mu?
Velhasıl İnsan tamamen gönüllülük esasıyla bir arada olan, çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu, enerjisi yüksek iş yapma potansiyeli yüksek bir topluluk. Bu gençlerin hepsi kendi dünyalarında farklı sosyal sorumluluk faaliyetleri yapan ama kendilerini bir yere ait hissetmeyen ve birbirlerinden çok farklı dünya görüşüne sahip, ortak paydaları iyilik olan gençler.
Velhasıl İnsan tamamen gönüllülük esasıyla bir arada olan, çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu, enerjisi yüksek iş yapma potansiyeli yüksek bir topluluk.
Birçok yardım kuruluşu var. Ciddi anlamda bu kuruluşlar Türkiye’de önemli yardım faaliyetlerinde bulunuyorlar. Siz Velhasıl İnsan olarak Sakarya özelinde neler yapıyorsunuz? Hedef kitleniz kimlerdir?
Birçok yardım kuruluşu var ve çok önemli işler yapıyorlar. İhtiyacı olan insanlara ulaşıyorlar. Toplumda yardımlaşma ve dayanışmaya güzel örnek oluyorlar. İyi ki varlar. Biz de onlar gibi insani sorumluluklarımızı yerine getirebilmek için çaba sarf ediyoruz. Ayrıca Velhasıl İnsan olarak biz, insanın mağduriyeti ya da yoksunluğu nedeniyle kendisini kötü hissetmemesini önemsiyoruz. Tüm faaliyetlerimizi bu hassasiyetle yapıyoruz. İnsanların mahremini korumaya özen gösteriyoruz. Maddi ihtiyaçlarının giderilmesinin yanında zor zamanlarında yanında olmayı, arkadaş olabilmeyi ve devamlılığı önemsiyoruz. Bence bizim farkımız bu. Karşılaştığımız insanlara dokunuyoruz, tanışıyoruz, hayatlarında var olmak için çaba sarf ediyoruz. Çünkü bunun onları ve aslında bizi iyileştirdiğine inanıyoruz. Ve bu ister istemez faaliyetlerimizin şekline ve çerçevesine de nüfuz ediyor. Ruhu olmayan bir şey yapmak istemiyoruz. Yaptığımız faaliyetler olarak; kışlık kampanyalar, oyuncak, okul kıyafeti, kitap kampanyaları, doğum günü kutlayamayan çocuklara doğum günü kutlama etkinlikleri, köy okulu ziyaretleri, hastane ziyaretleri, bayram hediyeleri, tiyatro etkinlikleri, çocuklarla piknikleri sayabiliriz. Ayrıca düzenli ziyaret ettiğimiz okul derslerinde yardımcı olduğumuz, birlikte etkinlikler planladığımız çocuklar var.
Çünkü bunun onları ve aslında bizi iyileştirdiğine inanıyoruz.
Tabi mülteci çocuklar başta olmak üzere sınırları aşan çalışmalarınız da oluyor diye biliyoruz. Bunları nasıl organize ediyorsunuz?
Çocuk olmadan büyümek zorunda kalan savaş mağduru çocuklar bizim için çok özel. Onların şartlarını görmeden mağduriyetlerini hayal etmek mümkün değil. Uzakta değiller sınırımızın hemen yanı başındalar. Hayatları çok zor. Yaşadıkları zorluklara rağmen hayatta kalmayı başarabilen birer kahramandır hepsi. Biz onları gördük. Onlarla tanıştık. Artık onlar yokmuş gibi yaşayamayız. Bu sebeple düzenli ziyaret etmeyi önemsiyor, onları özlüyoruz Ziyaretlerdeki amacımız savaşın büyüttüğü bu çocukların güzel bir gün yaşamalarını sağlamak. Yetimhanelerde ve şehirlere uzak köylere yaptığımız ziyaretlerde hiç dillerini bilmeden oyunlar oynuyor, hediyeleşiyor ve birlikte fotoğraf çekiliyoruz.
Döndükten sonra bu fotoğrafların çıktısını onlara gönderiyoruz. Uzaktaki abla ve abileri olarak onları çok sevdiğimizi bu fotoğraflardaki gibi hep mutlu olmalarını söylüyoruz. Dileğimiz bizi unutmamaları, bizim de onları asla unutmadığımızı bilmeleri.
Çocuk olmadan büyümek zorunda kalan savaş mağduru çocuklar bizim için çok özel.
Maddi gelirinizi veya yardımları nasıl kabul ediyorsunuz ve neye göre bu yardımları tasnif ediyorsunuz?
Biz Velhasıl İnsan topluluğu yol/yolculuk başta olmak üzere bize ait tüm masrafları kendimiz karşılıyoruz. Bu bizim ciddi hassasiyet gösterdiğimiz bir konu. Düzenlediğimiz kampanyalar sayesinde de bize ulaşan emanetleri titizlikle sahiplerine ulaştırıyoruz.
Bunca faaliyetin içinde yer alıyorsanız ve bazen birçok acı tabloyla karşılaşıyorsunuz, bunun hüznü hayatınıza nasıl yansıyor, kendi kendinize nasıl bir diyalog halinde oluyorsunuz çoğu zaman? Veya arkadaşlarınızla?
Bazen tanıştığınız bir çocuğun gözlerinize bakmaya cesaret edemeyip gözlerinizi kaçırıyoruz. Bazen tanık olduğumuz bir tablo karşısında insan olmaktan utanıyoruz. Bazen hücrelerimize kadar çaresizlik yaşıyoruz. İşte bir taraftan bunları yaşarken diğer taraftan da bu duygularla baş edebilmeyi öğrenmeye başlamak bizim kendi içimizdeki yolculuğumuzu belirliyor. Sonuçta mağduriyeti, haksızlığı ya da çaresizliği görmezlikten gelerek yok edemeyiz. Tüm bunlar karşısında bizim neler yaptığımız bizi belirler.
Kendilerinin hiçbir suçlarının ya da etkilerinin olmadığı bir yoksunluğu yaşayan insanların yanına gidip onları anladığımızı, aramızda hiçbir farkın olmadığını, bizim onların yanında olduğumuzu, bazen kelimelerle bazen de eylemlerimizle söylemek bizi bu hayata karşı motive ediyor.
Bizi, “ya bu mağduriyeti fark etmeseydik ya yanlarına gitmeseydik, ya onlar yokmuş gibi davransaydık” gibi endişelerimiz harekete geçiriyor. Bunun farkında olmak bizim için çokça şükür vesilesi.
Bazen hücrelerimize kadar çaresizlik yaşıyoruz.
Unutamadığınız bir anı veya birkaç anı vardır elbet. Anlatmak ister misiniz?
Unutamadığımız pek çok anımız var. Pipetin ne olduğunu bilmeyen, meyve suyuyla ilk kez tanışan, ilk kez kekin tadına varan, hayatında hiç balon görmemiş çocukların varlığına şahit olduk. Onlardan o kadar çok şey öğrendik ki bunların hiçbirini unutmamız mümkün değil. Ulaştığımız insanlara veya çocuklara bizi hayatlarına aldıkları, bizi şartsız sevdikleri, özlemeye değer buldukları için minnettarız. Kilometrelerce uzaktaki köy okulunun bir köşesinin bize ait olması, dilini bilmediğiniz çocuktan bizi özlediğine dair bir mesaj almak, sevginin ve oyunun dili olmadığını keşfetmek bizim için paha biçilemez deneyimler oluyor.
Pipetin ne olduğunu bilmeyen, meyve suyuyla ilk kez tanışan, ilk kez kekin tadına varan, hayatında hiç balon görmemiş çocukların varlığına şahit olduk.
Velhasıl İnsan’ın bundan sonraki hayalleri nelerdir? Mesela Sakarya’da, ya da sınırların ötesinde ne yapmak ister Velhasıl İnsan?
İnsanlığa dair hayalleri ve hedefleri olan bir topluluk için cevabı uzun bir soru. Sınırın ötesinde, doğu illerde ya da şehrimizde tanıştığımız tüm çocukların hayatlarında kalıcı izler bırakacak işler yapmak istiyoruz. Çocuklara ve insanlığa dair güzel hayallerimiz var bizim.
Güncel çalışmalarınız neler peki? Yani şuan ne yapıyorsunuz ve kısa vadede neler yapmak istiyorsunuz?
Güncel çalışmamız, ülkemizin geçtiği bu zor dönemde Velhasıl İnsan ekibi olarak ramazan kampanyamızı 4 kumbara şeklinde planladık. Bu kumbaralarda biriken emanetler muhataplarına ulaştırılıyor. Kumbaralarımız;
Fatura Kumbarası: İş imkanının kısıtlı olduğu bu dönemde faturalarını ödeyemeyen aileler için dileyen bu kumbaraya bağış yapabiliyor dileyen faturayı bizzat ödeyebiliyor.
Bebek Paketi Kumbarası: Bebekli ailelerin bu dönemde edinmekte daha da zorlandıkları “bebek bezi, mama ve süt” ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bu kumbarayı planladık.
Erzak Kumbarası: Erzak ihtiyacı olan aileler için planlanan kumbarada birikenler ailelere erzak veya market fişi olarak götürülüyor.
Bayram Hediyesi Kumbarası: Bu dönemde evde olan çocuklar için, bayramlık ve hediyelerden oluşan bayram paketi hazırlıyoruz. Her bayram olduğu gibi bu bayram da elimizden geldiğince onları sevindirmek istedik.
Okuyucuya son bir şeyler söylemek ister misiniz?
İnsani sorumluluklarımızı üstlenmenin bizi daha insan yaptığını tecrübe ettik. Yardım ulaştırdığımız insana değil kendimize iyilik ediyoruz. İnsan hayatına dokundukça olgunlaşıyor, en güzeli bu olgunlaşmayı yalnız değil yol arkadaşlarımızla birlikte yapıyoruz. Dileğimiz yol arkadaşları edinmek. Ve bu heyecanı daima paylaşabilmek.
Yardım ulaştırdığımız insana değil kendimize iyilik ediyoruz.
Keyifli bir sohbet oldu. Teşekkür ederiz.
Ben teşekkür ederim.