Sakarya merkezden en fazla 2 saat 20 dakika süren sakin şehirler rotasını sizler için hazırladık. Güzel bir hafta sonu planı için rotayı takip edebilirsiniz.
Sevgili sosyalellidort.com ailesi, Cittaslow (Sakin şehir) kimliğini kazanmış, yaşamın kolay olduğu kentler listesinde yer almış üç sakin şehirden özel bir rota oluşturduk. Türkiye’de bu kimliğe sahip 20 kent var. Sakarya’nın Taraklı ilçesi bu kentlerden biri olarak listede yer alıyor. Biz de sizler için Adapazarı’ndan hareketle 3 sakin kent olan; Taraklı – Göynük – Mudurnu rotasını hazırladık.
Taraklı
Tarihî İpek Yolu üzerinde yer alan, 19. yy. mimarisini hâlâ koruyan Sakarya’nın şirin ilçesi Taraklı 2-3 katlı cumbalı evleriyle yerli-yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. 6.933 nüfusa sahip ilçe, sit alanı içerisinde yer almakta ve koruma altına alınmaktadır. Merkeze 65 km mesafede bulunan ilçe, İstanbul ve Ankara’ya 200 km mesafede yer almaktadır. Taraklı’ya seyahat etmek isteyenler, kışın sert havalarını tercih etmemelidir. Yeşilliği ve doğal güzellikleriyle de ilgi çeken ilçede keyifli vakitler geçirebilirsiniz.
Nerede kalabilirsiniz?
Eğer Taraklı’da kalmak istiyorsanız yakınlarında birkaç termal otel kurulmuştur. Aynı zamanda bazı tarihî konaklar restore edilerek pansiyona dönüştürülmüştür.
Gezilecek Yerler:
7 asırlık çınarı zıyaret edebilir, tarihî konakların ziyarete açık olan bazılarını gezebilirsiniz. İlçenin merkezinde yer alan tarihî Yunus Paşa camiini de mutlaka ziyaret etmelisiniz. Tarihî Han, Tarihi Hamam, Su Değirmeni ve Hisar Tepesi’ndeki kalıntıları da gezinize dâhil edebilirsiniz. Kısa süreli bir seyahat planlamasının dışında Karagöl Yaylası’na ayrıca gidilebilir.
Ne yiyebilirsiniz?
Taraklı köy kültürünün yaşadığı kentlerden biridir. Köy evlerinde hâlâ, nohut, erişte, tarhana, keş, uhut tatlısı yapılmaktadır. Bu lezzetleri kent merkezinde de bulabilirsiniz.
Göynük
Bolunun bir ilçesidir. 2019 verilerine göre nüfusu 15.050’dir. İlçe mimarisini hala korumaktadır. SİT alanı olarak ilan edilmiştir. Cami, türbe, çeşme, hamam, kule ve tarihî Türk evleriyle Türk kültür yaşam tarzını hâlâ yansıtmaktadır. Göynük, Osmanlı’dan kalma tarihî atmosferini koruyarak, dar ve Arnavut kaldırımlı sokaklarıyla sakin ve huzurlu kentler arasında konumunu hâlâ korumaktadır.
Gezilecek Yerler:
1923 yılında inşa edilen Zafer Kulesi ilçenin en önemli simgelerinden biridir. Fatih Sultan Mehmet’in hocası Akşemseddin Hazretlerinin türbesi de ilçe merkezinde yer almaktadır. Gazi Süleyman Paşa Camii 1331-1335 yılları arasında inşa edilmiştir. Cami Orhan Gazi’nin oğlu Süleyman Paşa tarafından ahşaptan tek kubbeli olarak yaptırılmıştır. Camii ile aynı tarihte yapılan hamam bölgenin en eski ve en büyük hamamı olarak biliniyor. Ömer Sikkin ve Tabak Dede türbeleri ziyaret edilebilir.
Mudurnu
Hem doğal güzelliği, hem tarihî dokusuyla sakinliğini koruyan rotamızın üçüncü kenti: Mudurnu. Bolu’ya bağlı bir ilçe olan, Osmanlı’dan bu yana kültür ve geleneklerini koruyan kent mimarisiyle ilgi çekiyor. 1300’lü yıllardan kalma tarihi eserleri, tarihî evlerin önündeki sedirleriyle rotanızda olması gereken çok özel bir kent Mudurnu.
Gezilecek Yerler:
1374 yılında Padişah I. Murat’ın oğlu Yıldırım Beyazıt’ın Bolu Şehzadeliği zamanında yaptırılan Yıldırım Beyazıt Camii erken dönem Osmanlı mimarisinin örneklerindendir. 1382 yılında yaptırılan Yıldırım Beyazıt Hamamı mimarisiyle büyülemektedir. 1546 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan başka bir Cami Kanuni Sultan Süleyman Camii de ziyaret edilebilecek yerler arasında yer almaktadır. 1890’lı yıllarda yapılmış olan Saat Kulesi şehrin simgeleri arasında yer almaktadır.