Üç şelale bir gölüyle harika bir Düzce rotası…
Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı
Güzeldere’nin en görkemli zamanı güz mevsimi… Bizde bu sonbaharda sararmış yapraklara şahit olmak için Güzeldere’ye doğru yola koyulduk. Ülkemizin en yüksek şelalelerinden biri olan Güzeldere Şelalesi, Güzeldere köyünden geçen Bıçkı Deresi üzerinde bulunuyor. 120 m. Yükseklikten dökülen suya, sararmış ve bakır tenli yapraklar eşlik ediyor. Kayın ve gürgen ağaçlarıyla doyumsuz bir seyir lezzeti sunan şelale, ziyaretçilerine huzur veriyor.
Bölge; piknik, mangal, yürüyüş, fotoğrafçılık, kampçılık vb. aktiviteler için oldukça uygundur. Tabiat parkı giriş ücreti 15 TL, çadır ile konaklama ücreti 30 TL’dir. Mescit, çeşme suyu, çeşme, tuvalet, duş, elektrik bulunuyor. Telefon: Turkcell çekiyor. Yer ateşi yakmak yasak. Mangal ve semaver, taş zemin üzerinde serbesttir.
Efteni Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası
Efteni Gölü Elmacık Dağından inen Aksu, Uğur, Asar, Küçük Melen derelerinin birleşmesiyle oluşuyor. Gölün fazla suları, Melen Çayı ile Karadeniz’e kadar ulaşıyor. Göç eden kuşların uğrak noktası olan gölde bir de kuş gözlemcilerine yönelik seyir terası yapılmıştır. Koruma alanındaki sazlıklar, bataklık alanlar, çamur ve sulak alanlar farklı türdeki canlıların hayat kaynağıdır. Giriş ücretsizdir.
Aydınpınar Şelaleleri Tabiat Parkı
Güzeldere ve Samandere Şelaleleri arasında ve yol güzergâhı üzerinde bulunan şelale, arka arkaya dökülen 5 ayrı şelale kümesinden oluşmaktadır. Aydınpınar Şelaleleri Düzce’nin önemli yürüyüş parkurlarından birine sahiptir. Sağlıklı her insanın yürüyebileceği orta zorluk ve orta zorluğu aşan parkurları vardır. Sonbahar renklerine bürünen orman ağaçlarının arasında trekking, çadır kampı veya piknik yapabilirsiniz. Araba otopark ücreti:10 TL’dir. Mescit, içme suyu, tuvalet, çocuk parkı bulunuyor. Telefon: Turkcell çekiyor. Ateş yakmak şelale alanında mümkün değil ancak girişte bulunan küçük piknik alanında rahatça mangal yakabilir ve piknik yapabilirsiniz. Piknik alanı içerisinde ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir sosyal tesis bulunuyor.
Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı
Samandere Şelalesi, Türkiye’nin tescil edilen ilk tabiat anıtlarındandır. Bulunduğu köye adını veren şelale, tabiat olaylarının meydana getirdiği özellikleri sebebiyle ‘‘Tabiat Anıtı’’ olarak tescil edilmiştir. Samandere Şelalesi’nin de döküldüğü 500 m uzunluğundaki dere boyunca irili ufaklı üç farklı şelale bulunuyor. Aynı zamanda anıt ağaçların eşlik ettiği şelalelerde tescillenmiş “Cadı Kazanı” isimli derin su bölümleri bulunmaktadır.
Giriş Ücreti: Sivil:5 TL
Öğrenci:2.5 TL
Not: Küçük çocuklarla dikkatli gezilmelidir.
Ağaçların arasından şiddetle akan sular, beyaz köpükler halinde dökülerek cadı kazanı içinde bulunan derin kayalıkların arasında adeta kaynamaktadır. Şelalenin arkasındaki kayanın içinde, doğal olarak oluşan mağara ile bir ara kaybolan sular biraz ilerden tekrar ortaya çıkarak akışını sürdürmektedir.
Bölgede; mescit, içme suyu, çeşme ve tuvalet bulunmaktadır. Telefon: Turkcell çekiyor. Ateş yakmak şelale alanında mevcut değildir. Ancak şelale etrafında bulunan çardak ve yeşil alanlarda piknik yapabilirsiniz.
Hazırlayan: Sare Nur Deniz