Bozcaarmut Göleti – Küçük Elmalı Tabiat Parkı – Günyurdu Barajı- Kınık Köyü
Sonbaharla sararan yaprakların oluşturduğu enfes manzaralarla Bilecik Rotası…
Bozcaarmut Göleti
Pazaryeri’nden Kınık ve Küçükelmalı istikametine doğru yol aldığınızda 5,5 km sonra Bozcaarmut Köyü’ne ulaşırsınız. Köy içinden geçen yolu takip ettiğinizde, 2,9 km sonra Bozcaarmut Baraj Göleti’ne varırsınız. Bozcaarmut Baraj Göleti, Bilecik’te Pazaryeri ilçesinin Bozcaarmut Köyünde bulunmaktadır. Sakarya havzasında bulunan göletin normal su kotunda göl hacmi 311 hm3’dür.Göletin rakımı ise 1090 metredir.
Gölün çevresinde trekking yapabilir, resim çekilebilirsiniz.
Gölün etrafı çam ağaçları ile çevrili ve göle vardığınız an o güzel manzarayı temiz havayı tüm iliklerinize kadar hissedeceksiniz.
Gölün dört bir yanında piknik yapmanız için yerleştirilmiş masalar var. Kamp yeri için özel bir tesis yok. Gölün etrafında eğimli, düzlük alanlar az olduğu için çadır kurma alanları kısıtlıdır. Gölün arka kısımları kamp için daha ideal alanladır.
Bozcaarmut göleti etrafının bakımını köy de yaşayan insanlar tarafından üstlenmişler. Gölün etrafına belirli noktalara temiz su ihtiyacınızı karşılayacak çeşmeler yapılmış. Göle gelen arabalardan 10tl giriş ücreti alınmaktadır. Bozcaarmut göletine kadar yol asfalt olduğu için ulaşım oldukça kolaydır.
Küçük Elmalı Tabiat Parkı
Pazaryeri İlçe merkezine 10 kilometre uzaklıkta Küçükelmalı Köyü yakınında bulunur. Çevresi çam ağacı ormanlarıyla kaplıdır. 5 hektar alanı kaplar. Küçükelmalı Göletinde rakım 950 metredir.
Gölün üst kısmında geniş piknik alanı mevcuttur. Bu alanda piknik, mangal, kamp yapabilirsiniz. Eğimden dolayı gölün etrafında piknik veya kamp yapmak maalesef mümkün değildir. Gölün etrafında Piknik alanında tesisleşme çalışması var. Barbekü alanları, masalar yenileniyor. Gölete kadar yol asfalt, ulaşım gayet kolaydır.
Günyurdu Barajı
Günyurdu Barajı, Bilecik’te, Bakraş Çayı üzerinde, sulama amacıyla 1993-2001 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.
Osmanlı döneminin ilk yıllarında kurulan ve Kayı Boyu’nun Karakeçili aşireti mensuplarınca yerleşim yeri olarak seçilen köy, 2005’te başlatılan baraj çalışmaları kapsamında su seviyesinde bulunması nedeniyle istimlak edildi. Bundan bir sene sonra da 48 ev ve köyün camisi sular altında kaldı.
Günyurdu sakinleri için başka bir bölgede yeni evler inşa edilmesine rağmen doğup büyüdükleri yeri terk etmeyen köylüler, baraj yapımından etkilenmeyen kısımdaki bazı evlerde hala yaşamlarını sürdürüyor.
Kınık Köyü (Çömlekçilik)
Rotamızı Bilecik ilinin Pazaryeri İlçesine bağlı Kınık Köyüne çevirdik bu köyde halen Kınık Çömlekçiliği devam etmektedir.
Kınık Köylüleri, 45–50 civarını bulan atölyelerde 120 yıldır bu sanatı gerçekleştirmektedirler. Bölgenin toprağı bu sanata elverişli olması ayrı bir değer katmaktadır.
Bu köye mutlaka uğramanızı öneririz. Köydeki evler, evlerin bahçeleri tertemiz. Her ev birbirinden güzel bakılmış ve bakılmaya devam ediyor. Küçük atölyeler bulunuyor. Buralardan hem alışveriş yapabilir hem de bu sanatı deneyimleyebilirsiniz. Köyün meydanında köpek dostlarımız vardı, onlar için mama götürebilirsiniz.
Yazar: Sare Nur Deniz
1 yorum