Fikir Sanat’tan çevrim için hat ve tezhip sergisi.
Pandemi şartları nedeniyle birçok galeri ve müze, koleksiyonlarını çevrim içi olarak sergiliyor. Anadolu’nun Akademisi Serdivan Fikir Sanat, usta hattatlar Prof. Dr. Mehmet Memiş ve Firdevs Cebeci “Hasret” isimli hat ile tezhip sergisini çevrim içi ziyarete açtı. Akademi’nin kurumsal web sitesinde 360° sanal tur formatıyla gezilebilen sergide Memiş’in ve Cebeci’nin seçkin eserleri izlenebiliyor.
Sergiye dair bir sunuş yayımlayan sanatkârlar şu ifadelere yer verdi:
“HASRET”, elden kaçırılan, ayrı kalınan bir şeye tekrar kavuşma arzusudur, özleyiştir.
Bu sergimizin uzun süredir bütün dünyayı kuşatan Covid 19 salgını sebebiyle, eskisi gibi maskesiz gezebildiğimiz sağlıklı günlerin, çekinmeden eş dost ve akrabalarımızla kaynaşabilmenin, çocuklarımıza doyasıya sarılabilmenin, camilerimizi, okullarımızı coşkuyla doldurabilmenin, sergi ve konferans salonlarını dolduran dostlarımızla hasbihal edebilmenin hasretini çektiğimiz şu zor günlerde, bu endişeli bekleyişten bunalan halkımıza bir nefes, bir teselli ve bir ümit vesilesi olması temennisi ile…
Mehmet Memiş Kimdir?
Prof. Dr. Mehmet Memiş, 1960 yılında Çorum’da doğdu. 1984 yılında Selçuk Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra öğretmenliğe başladı. Konyalı Hattat Hüseyin Öksüz’den (Konevî) almaya başladığı hat derslerine Hattat Hasan Çelebi ile devam etti. Talik ve divanî yazılarını Prof. Dr. Ali Alparslan’dan meşk etti. 1992 yılında Hattat Hüseyin Konevî’den sülüs – nesih dalında icazet aldı. Memiş Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde Türk-İslam Sanatları Tarihi Anabilim Dalı öğretim üyeliği görevini Prof. Dr. unvanıyla sürdürmektedir.
Firdevs Cebeci Kimdir?
1982 yılında Çorum’un Bayat ilçesinde doğdu. İlk öğrenimini İstanbul’da, orta ve lise öğrenimini Şanlıurfa’da tamamladı. 2000 yılında Cahide Keskiner Hanım’ın atölyesinde yaz kursuna katılarak tezhip çalışmalarına dair ilk adımlarını attı. 2003-2004 eğitim öğretim yılında Sakarya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tezhip Anasanat dalından “Hilye-i Şeriflerin Hilal Bezemelerinden Örnekler” adlı bitirme çalışmasıyla mezun oldu. Mezuniyetinin ardından Topkapı Sarayı bünyesinde Kültür Bakanlığına bağlı olarak düzenlenen Türk Süsleme Sanatları kurslarına katıldı. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezi’nde dersler veren Cebeci, Sakarya Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü’nde yüksek lisans eğitimine devam etmektedir.
Çevrim içi sergi linki:
http://www.fikirvesanat.org/360sergi/
Düzenleyen: