22 Mayıs 1924’te adını Varinag Aznavuryan koydukları bir çocukları oldu. Bu isim sahne adıyla, bir zaman sonra Fransa’ya damga vuran Charles Aznavour’du.
Adapazarı 1915 mübadelesine kadar yoğun bir Ermeni nüfusa ev sahipliği yapıyordu. Adapazarı ticari hayatı başta olmak üzere eğitim hayatının ve sosyal hayatın gelişiminde Ermeni yerleşimcilerin önemli bir payı vardır. Adapazarlı bir Ermeni olan, oyuncu Knar Baghdasarian mübadele zamanında Fransa’ya göç etmiş bir isimdir. Eşi, Fransa’ya Gürcistan’dan göç eden Michael -Mişs- Aznavourian da şarkıcıdır. Bu çift Fransa’ya göç ettikten sonra 22 Mayıs 1924’te adını Varinag Aznavuryan koydukları bir çocukları oldu. Bu isim sahne adıyla, bir zaman sonra Fransa’ya damga vuran Charles Aznavour’du.
Charles Aznavour, annesini, “Ben nasıl Fransız’sam, annem de Türkiye’de doğduğu için Türk’tü; Adapazarı’nda tütün eksperi bir babadan doğmuştu.” diye tanımlar. Anzavour ailesinin Fransa’da “Caucase” Kafkas isminde bir lokantaları vardı. Genelde Anadolu’ya özgü yemeklerin çıktığı lokanta Ermeni diasporasının buluşma yeriydi. Sanatçı bir aileden geldiğinden küçük yaşta tiyatroyla tanışan Aznavour henüz dokuz yaşındayken oyunlarda rol alıp şarkı söylemeye başladı. Küçük kumpanyalarda şarkı söyleyerek başlayan kariyerinin dönüm noktası ünlü Fransız şarkıcı Edith Piaf’la tanışmasıydı. Piaf’la birlikte Amerika’ya ve Avrupa’nın çeşitli kentlerine düzenledikleri turneler sonrasında dünyaca ünlü bir şarkıcı oldu.
Charles, 6 dilde şarkı söyleyebildiği için kısa sürede dünyadaki farklı kültürden insanların ilgi odağı oldu. Bildiği 6 dilin içerisinde Ermeniceyi bilmemesi oldukça ilginçtir. 60’a yakın filmde oynayan ve yüzlerce besteye, şarkıya sahip olan sanatçı, hemen hemen bütün şarkılarını aşka dair yazmıştır. 1970’lerde “Dance in the Old Fashioned Way” ve “She” parçalarıyla İngiltere’de büyük başarı elde etti.
Birçok şarkıya imza atan Aznavour Ermenistan’ın İsviçre Büyükelçiliğini yapmıştı. Ermenistan’ın UNESCO nezdindeki daimi temsilcisidir. 1988’de Ermenistan depreminden sonra ülke için birçok yardımda bulundu. Bu çabaları nedeniyle Ermenistan Hükümeti tarafından 2004 yılında ülkenin en yüksek mertebesi olan “Ermenistan Ulusal Kahramanı” ödülüne layık görüldü. 2008 yılında da Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyanın imzaladığı kararname ile Aznavour’a Ermenistan vatandaşlığı verildi. 2009 yılında Ermenistan’ın İsviçre Büyükelçisi olarak atandı.
Geçmiş Zaman Olur ki isimli kitabında hatırlarını bir araya topladı. Kitap, Aznavour’un yaşamıyla ilgili pek çok sorunun yanıtını birinci ağızdan verirken, yazarın bazılarında Türkiye halkına barış adına zeytin dalı uzattığı şiirlerini ve şarkı sözlerini de içeriyor.“Ermenistan için Aznavour” adıyla bilinen örgütü ile Ermenistan halkına yardım kampanyası açan ünlü şarkıcı Türkiye ile Ermenistan’ın ilişkilerinin düzelmesi gerektiğini hatırlatarak “1992’de iki ülke arasında Ankara hükümetince tek taraflı kapatılan sınırın barışla tekrar açılmasını diliyorum. Bu arada Türkiye’den çok konser önerileri aldım ve hâlâ alıyorum. Ancak bana “Bakın şimdi bizimle işbirliği yapıyor” denmesinden çekiniyorum. Ciddiyetle anılmak ve bir oyuna alet olmak istemiyorum. Hele bu yaşta” sözleriyle barıştan yana bir misyon üstlendiğini sıkça dile getiriyordu.
1 Ekim 2018’de Fransa’da hayata gözlerini yumdu. Cenazesine ilgi oldukça yoğundu. Devlet töreniyle uğurlandı. Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron da cenaze törenine katıldı. Aynı zamanda eski Cumhurbaşkanları François Hollande ve Nicolas Sarkozy cenazede yer alan isimler oldu.
Charles Aznavour Cenaze Töreni:
Şimdi de, Charles Aznavour’un birbirinden güzel şarkılarına kulak verelim…