728 x 90

Adapazarlı Sanatkâr Esin Engin’i Hatırlayacak mıyız?

Adapazarlı Sanatkâr Esin Engin’i Hatırlayacak mıyız?

Birçok sanatçıya beste ve beste düzenlemesi yapan, yeşilçam dizilerine, filmlere ve müzikallere müzikler uyarlayan, Türk pop ve sanat müziğinin değerli ismi Esin Engin’i hatırlayacak mıyız?

17 Mayıs 1945 yılında Kırım asıllı bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. 5 yaşında müziğe başladı. Önce ud ve kanun ile Klasik Türk Müziği eğitimi aldı. İlk ve ortaokul öğrenimini Adapazarı’nda tamamladı.  Lise öğrenimi için gittiği Amerika’da ise piyano ile Batı Müziği eğitiminin yanı sıra armoni ve kompozisyon dersleri de gördü. İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Yüksek Okulu’nu ve İstanbul Belediye Konservatuarı şan bölümünü bitirdi.

İlk olarak dönemin önemli orkestralarında müzisyen ve solist olarak çalıştı ve filmlerde şarkı seslendirdi. İlk 45’liğini 1968’de çıkardı. İlk büyük çıkışını ise 1972’de çıkardığı iki 45’likle yaptı. 1972’den itibaren aranjör, orkestra şefi ve müzisyen olarak Türk Popunun ve Türk Sanat Müziğinin birçok sanatçısının perde arkasındaki başarı anahtarı oldu. Birçok sanatçıya beste ve düzenleme yaptı ve Türk Popunun ve Türk Sanat Müziğinin birçok hit parçasına imza attı.

1980’de “Hisseli Harikalar Kumpanyası”, 1984’te “Lüküs Hayat” gibi müzikallere müzik yönetmenliği yaptı, “Kanlı Nigar”, “Fermanlı Deli Hazretleri”, “Deli Eder İnsanı Bu Dünya” gibi birçok müzikal, “Aile Şerefi”, “Gazeteciden Dost”, “İstanbul’un Gözleri Mahmur” ve “Müfettiş” gibi birçok tiyatro oyunu besteledi. Film Müziği alanında ise Osman F. Seden, Atıf Yılmaz gibi usta yönetmenlerle çalıştı. 1986’da Aydan Şener’in başrolünü oynadığı “Çalıkuşu” dizisinin klasikleşen müziklerine imza attı. “Zübük”, “Hayallerim, Aşkım ve Sen”, “Kadının Adı Yok” gibi sinema filmlerine; “Yol Palas Cinayeti”, “İki Kadın”, “Tatlı Betüş”, “Gül ve Diken”, “İki Kız Kardeş”, “Zühre” gibi TV dizilerine unutulmaz besteler yaptı.

1994’te kan kanserine yakalanan Esin Engin, film müziklerinin çoğunu hasta yatağında besteledi. Son döneminde “Nostalgic Russian Tzigane”, “Gypsy Fire”, “Film Müzikleri” gibi albümlere imza attı. 4 Mayıs 1997’de kansere yenik düştü hayata veda etti.

Arkasından Ne Söylediler?

Esin Engin hakkında yazılan bazı yazılardan derlemeler:

“Türkiye’nin, son Tango Bestecilerinden ve şarkıcılarından birisi olan Esin Engin Sakaryalıdır. Adapazarı Lisesi’nden bizim kuşaktandır. “ Esin Engin Tangoları “ gibi bir konser, Donatım’da Ziya Taşkent Konser Salonu’nda bize yakışmaz mı?” Hasan Kurtiç – Bizim Sakarya

Esin’le yakın arkadaşlığımız hep sürdü. Bir gün beni ya da bir başkasını kırdığını, birine sert çıktığını görmedim… Sakin, uzlaşmacı kişiliğini, mükemmel müzisyenliğiyle yoğurmayı başarmış, müzik dünyamızın en saygın isimlerinden biri olmuştu. 1994’te rahatsızlığının ilerlemeye başladığı bir dönemde “Kordon Boyu Faytonlar” adlı bestemi onun aranje etmesini istedim… Tam istediğim gibi yaptı… Ali Kocatepe / Besteci – Yeni Asır

 “…Orta ve liseden sınıf arkadaşımdır. Adapazarı’nın yetiştirdiği en başarılı müzisyendir. Bir sınavı kazanarak İngilizce eğitimi almak üzere bursla ABD’ye gitmesi hayatını değiştirdi. Latin müziği ve tango üzerine orada araştırmalar yaptı. Şecaattin Tanyeri’nden sonra Türkiye’nin en büyük tangocusu bir kardeşimizdi. 50 yaşındayken, çok genç yaşta kaybettik.” Hamdi Özturan / Organizatör

TRT tarafından besteci, şarkıcı, orkestra şefi ve müzisyen Esin Engin’in anısına yapılan çalışma.
Esin Engin – Bana Ellerini Ver
Esin Engin – Buruk Acı
Esin Engin – Seven Ne Yapmaz
Esin Engin – Çalıkuşu Dizi Müziği
Esin Engin Orkestrası – Şeyh Şamil

Son Yazılar