Sakarya Üniversitesi Kırgızistan Öğrenci Topluluğu’ndan Dastan Baktybek ile şehrimize ve burada eğitim gören Kırgızistanlı öğrencilere dair konuştuk.
Merhaba. Sizler Türkiye’ye uzak diyarlardan geldiniz. Tabi kalbî yakınlık başka. O yakınlığa inancımız sonsuz. Biz sosyalellidort.com olarak Sakarya’da eğitim gören Kırgızistanlı öğrencilere dair sizinle konuşmak istedik. Sorularımıza geçelim…
Öncelikle Türkiye’ye eğitim için geldiğinizi biliyoruz. Neden Türkiye? Kırgızistan’tan sizi Türkiye’yi tercih etmeye iten sebep neydi?
Türk kültürüne ve Osmanlı tarihine ilgim lise çağlarında başlamıştı. Büyük Osmanlının bıraktığı kültürel ve mimari mirasları yakından görmek, o tarih kokan sokaklarda gezmek benim hayalim olmuştu. Türkiye’ye yüksek öğretim almak ıçin dünyanın farklı coğrafyalarından gelen birçok öğrenci var. Onlarla beraber eğitim almanın yanı sıra, onların tarihini ve kültürünü öğrenmeye çalışıyorum.
Sakarya’yı gelmeden önce elbette araştırdınız. Geldikten sonra Sakarya hakkındaki gözlemleriniz nelerdir? Sizce nasıl bir şehir Sakarya?
Eğer gerçeği söyleyeceksem, Türkiye Burslarının başvuru sonuçları açıklanana kadar Sakarya hakkında hiç bilgim yoktu. Seçtiğim diğer şehirleri araştırdım ama neden bilmiyorum Sakarya’yı hiç araştırmamışım. Sakarya’yı coğrafi konumu nedeniyle seçmiştim açıkçası. Sakarya’ya geldim. Pişman mıyım? Asla. Bu şehri, Sapanca gölünü, Serdivan’ı çok sevdim. Artık Sakaryalı, Sakaryasporlu olduk.
Elbet güzel yanları fazla. Sizi üzen şeyler oldu mu? Ya da, şöyle şöyle olsaydı daha iyi olurdu dediğiniz şeyler var mı?
Şimdi bu soruya cevap verirken beni üzen şeyleri hatırlayamadım. Her şeyden memnunum çok şükür.
Sakarya Üniversitesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Eğitim olanakları ve hocalarınızla ilişkileriniz nasıl? Size öğrencilik dışında misafirperver bir tutumla yaklaşıyorlar mı?
İlk önce Sakarya Üniversitesinin kampüsünü seviyorum. Öğrenciler için her türlü hizmeti sunmaya çalışıyorlar. Bölümümdeki hocalar her zaman araştıran, ilme katkıda bulunmaya çalışan kendi işlerinin uzmanı diyebilirim. Onlardan kendim için ve ülkemizin geleceği için birçok şey öğrenmeye çalışıyorum.
Kırgızistan’lı kaç öğrenci var burada? Ve Türk Dünyası ile elbette akraba topluluklar ekseninde ilişkiler kuruyorsunuzdur. Gerek Türkiye gerek diğer Türk Dünyası ülkelerinden gelen öğrencilerle ortak çalışmalar yapıyor musunuz?
Sakarya Üniversitesinde yaklaşık 50-60 civarında Kırgızistanlı öğrenci eğitim almakta. 2017 yılından itibaren resmi olarak çatısı altında faaliyetlerimizi yürüttüğümüz Kırgızistan Öğrenci Topluluğu var. Bunun dışında Türk Cumhuriyetlerinden gelen öğrenci kardeşlerimizle birlikte Türk Dünyası Öğrenci Topluluğunda da etkinlikler yapmaya çalışıyoruz. Örneğin her sene Mayıs ayında Geleneksel Turan Günleri etkinliğini yapıyoruz.
Kırgızistan kültürünü tanıtmak için ne gibi çalışmalarda bulunuyorsunuz Sakarya’da?
Kırgızistan Öğrenci Topluluğu olarak Kırgızistan’ı tanıtmak amacında kültürel faaliyetler yapıyoruz. Bu güne kadar Kırgızistan tanıtım günleri, 1916 Ürkün olaylarını anma günü, Cengiz Aytmatov’u anma programı, Orta Asya’nın ilk kadın generali “Kurmancan Datka” film gösterimi gibi programlar yaptık. Bu dönem için planladığımız programlarımız vardı. Maalesef Covid-19 salgını nedeniyle iptal etmek zorunda kaldık. Seneye yapmak istediğimiz programlar hakkında kendi aramızda görüşmeler yapıyoruz. İnşallah gelecekteki programlarımıza tüm Sakaryalıları davet edeceğiz.
Sakarya’nın Türk Dünyası Kültür Başkenti olması için bazı girişimlerde bulunuldu. Hatta 2019 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Oş şehri ile yakın ilişkiler kuruldu. Sizce Sakarya Türk Dünyası kültürünü yaşayan ve yaşatan bir şehir mi?
Maalesef, hayır diyorum.
Sakarya’da valilik, belediyeler gibi kurumlarla ortak çalışmalar yapıyor musunuz?
Daha ortak bir çalışmada bulunmadık. İnşallah gelecekte yapmayı düşünüyoruz.
Son sorumuzu biraz daha genişletelim. Türkiye – Kırgızistan ilişkilerini nasıl yorumluyorsunuz? Bu ilişkilerin geleceğine dair önerileriniz var mı?
Kırgızistan bağımsızlığını ilan ettiğinde ilk tanıyan ülkelerden birisi Türkiye olmuştur. 30 yıldır iki kardeş ülke olarak karşılıklı ilişkiler yürütülüyor. Ancak, bundan daha kaliteli ilişkiler, ortak çalışmalar yapılabilir diye düşünüyorum.Günümüzde Rusya’nın Kırgızistan’lı öğrencilere verdiği kontenjanla Rusya’da eğitim alan öğrencilerimizin sayısı 15 Bini buluyor. Bu rakam Türkiye için 3 Bin. Demek istediğim, eğitim alanında çalışmalar yapılsa, Kırgızistanlılar Türkiye’yi daha yakından tanısa iki ülkenin ilişkilerinin pekişmesi, gönül cögrafyasını kurabilmesi açısından iyi olur.
Çok teşekkür ederiz. Başarılar dileriz.
Ben teşekkür ederim.