Kısa filmleriyle ödüllü Özgür Kuş ekibiyle söyleştik.
Lisede sinema serüveni başlayan harika bir ekiple söyleştik. Çektikleri kısa filmlerle Ulusal Festivallerde dört ödül birden alan Özgür Kuş ekibi sinema yolculuğunu Sosyal54’e anlattı. Ekibin yönetmeni Baturay Tunçat’la yaptığımız röportajı sizlerle paylaşıyoruz.
Merhaba. Yakın zamanda iki kısa filmle dört ödül birden kazandınız. Bu sürece gelmeden önce, sinemayla ne zaman ilgilenmeye başladınız?
Lisede 9.sınıfın ikinci döneminde, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi’nin düzenlediği ‘Trafikte Can Güvenliği’ konulu bir kısa film yarışmasının olduğunu öğrendik. O sırada arkadaşım Mustafa Kemal Turhan tiyatroyla ilgileniyordu ben (Baturay Tunçat) ise kendimce karikatürler çiziyordum. Yakın olmamamıza rağmen bu yarışma için birlikte bir kısa film çekmeye karar verdik ve sonrasında çektiğimiz filmle Sakarya birincisi olduk. İlk kısa filmimizi yaptıktan sonra sanata ve sinemaya gönül verdik. Bu şekilde başladığımız sinema serüveni her geçen yıl katlanarak devam etti, hala da devam etmekte.
Elbette bu süreç bir ekip işi. Henüz lisede bu ekibi nasıl oluşturdunuz?
Sinemayla ilgilendiğimiz ilk sene filmlerimizi sadece Mustafa Kemal ile üretiyorduk. Sonrasında İstanbul’da katıldığımız bir festivalin ödül törenine gittik. Orada fark ettik ki bizim gibi yarışmaya katılan herkes festivalinin olduğu yere ekipçe gelmiş, filmlerini ekipçe üretmişler. Ufukları bizimkinden çok daha genişti. O günden sonra Sakarya Anadolu Lisesi’nde bir ekip kurmamız gerektiğine karar verdik. Ardından çok hızlı bir şekilde afişler hazırlayarak okul müdürümüzün izniyle okul içinde her tarafa bu afişleri yapıştırdık. Bunun dışında sözlü olarak arkadaşlarımıza yapmak istediklerimizden bahsettik. Çok şükür lisede bahsettiğimiz, hayal ettiğimiz her şeyi gerçekleştirdik. Öğrencilerden güzel bir geri dönüş aldık ve yola 25 kişiyle başladık. Bu sayı her geçen yıl daha da arttı. Okulumuzun, SALMED mezunlar derneğimizin ve büyüklerimizin katkılarıyla ekibimiz çok daha büyüdü.
Dünya sineması ve Türk sinemasını takip ediyor musunuz? Örnek aldığınız yönetmenler var mı?
Elbette, lise yıllarımızda izleyebildiğimiz kadar film izledik, üniversitede de Dünya sinemasını ve Türk sinemasını takip edeceğiz fakat henüz sinemasını bilmediğimiz yüzlerce yönetmen var,yapacağımız aşağıdaki örnekler şu zamana kadar filmlerini izlediğimiz yönetmenlerdir. Dünya sinemasında örnek aldığımız başlıca yönetmenlerse :
Hayao Miyazaki, Akira Kurosava, Orson Welles, Asgar Ferhadi ve Wes Anderson…
Türk yönetmenlerde ise :
Ahmet Uluçay, Semih Kaplanoğlu, Emin Alper, Nuri Bilge Ceylan…
Filmlerinizi çekerken hangi süreçlerden geçiyorsunuz? Ekipman, senaryo, mekân seçimleri gibi süreçler…
Yıllardır sinemanın içinde olmak bize şunu öğretti:
Filmi çekmek işin en kolay kısmı, önemli ve zor olan kısımsa aslında çekim sürecine gelebilmek. Öncellikle ekipman konusuna değinelim, ekipmanlarımızı sinemaya başladığımız günden beri geliştirmeye çalışıyoruz. Ekipmanlarımızı kazandığımız yarışmalardan aldığımız ödüller, okulumuz ve mezunlar derneğimizin destekleri ve ailemizin yardımlarıyla temin ediyoruz. Her ne kadar filmin senaryosu filmde kullanılan ekipmandan daha mühim olsa da senaryoya hizmet ettiği sürece elinizde bulunan ekipmanlar film için çok önemli bir yardımcı faktör. Bir film çekmenin en uzun süren bölümü senaryoyu tamamlamaya çalıştığınız süreçtir. Bir derdimiz veya bir fikrimiz varsa bu sinopsis aşamasıyla başlar ve yavaş yavaş film senaryosuna dönüşür. Ardından oluşturduğumuz senaryoyu imkanlar doğrultusunda törpüleriz ve senaryonun son hali oluşur. Mekan seçimleri ve özellikle oyuncu bulma kısmı bizim için başlıca bir derttir. Çünkü bu işlerden henüz para kazanmadığımız için ve gönüllü bir şekilde yaptığımız için bulduğumuz mekanları rica sonucu kullanırız aynı zamanda filmlerimizde oynayan oyuncuları da bir ücret vermeden oynattırız. Mekan seçimi özellikle film için çok mühim bir mesele, bizce bir sinemacı hayatın içinde olmalı,gezmeli,görmeli ve en önemlisi öğrenmeli…
Fİlmlerimizde kullandığımız mekanlar bizim hep gezip, gördüğümüz ve kafamızın bir yerinde burada bir sahne çekmek isterim dediğimiz yerlerdi.
Tüm bu faktörler tamamlandığında geriye sadece filmi çekmek kalıyor. İşte birbirinden bağımsız bu küçük detaylar bir filmin doğuşuna vesile oluyor.
Uzun metrajlı film hayalleriniz vardır elbet. Neyi çekmek istersiniz? Kafanızda bir şey var mı?
Evet neredeyse her sinemacı gibi bizim de uzun metraj film çekmek gibi bir hayalimiz var. Bazı zamanlar fark ediyoruz ki kısa metrajın imkanları bize anlatmak istediğimizi anlatma imkanı tanımıyor. Neyi, nasıl çekeriz şimdiden kestirmek çok güç fakat bildiğimiz bir şey var ki o da şu: Anadolu çok büyük bir zenginlik, onlarca ırkın, topluluğun ortak paydası. Bu zengin bölgenin tarihiyle, kültürüyle ve insanıyla alakalı bir derdimiz var. Biz de işte tam da bu yüzden ileride derdi olan filmler üretmek istiyoruz. Bunun dışında bizce neyi anlattığımızın yanında nasıl anlattığımızda çok önemli. Farklı anlatım yöntemleri denemeyi seviyoruz. Mesela uzun metrajlı filmlerin yanında 3D veya stop motion tekniğiyle çekilmiş bir animasyon film yapmak gibi bir hayalimiz daha var.
Sakarya’da sinema üzerine faydalandığınız isimler veya çalışmalar oldu mu?
Evet oldu. Sakarya Kültür Sanat’ın düzenlediği alanında bilgili olan insanlardan aldığımız sinema dersleri, film gösterimi ve söyleşileri bize fayda sağladı. Bunun dışında Sakarya Üniversitesi’nin öğrencileri tarafından kurulan Sakarya Film Ekibi’nden de teknik anlamda güzel şeyler öğrendik. Fakat bizce sinema ve tiyatro alanında faaliyetler daha da arttırılmalı, özellikle başarılı yerli ve yabancı filmlerin Sakarya’da gösterime girememesi bizi derinden üzüyor.
Kısa filmlerinizle aldığınız ödüllerden bahseder misiniz? Fizan ve Iztırar nerelerde yarıştı?
İlk kısa filmlerimiz ile bölgesel yarışmalara katıldık. Sakarya’da birincilik kazandığımız bir yarışma var ki bizim için itici güç olmuştu. Ardından ulusal yarışma ve festivallere katılmaya başladık. Çevre Kirliliği kısa filmi ile Türkiye üçüncülüğünü ve Doğru kısa filmi ile Türkiye birinciliğini kazandık geçen sene. Bu sene ise uluslararası festival ve yarışmalara gönderdik Iztırar ve Fizan’ı. 17.Altın Boğa Kısa Film Festivali’nde Iztırar Jüri Özel Ödülü’nü; Fizan Üçüncülük Ödülü’nü kazandı. 10.Sinepark Kısa Film Festivali’nde ise Fizan En İyi Film Ödülü’nü kazandı. 4.Seyfi Teoman Kısa Film Festivali’nde Fizan Mansiyon Ödülü’nü; Iztırar En İyi Film Ödülü’nü kazandı. 6.Uluslararası Marmaris Kısa Film Festivali’nde ise Fizan En iyi 2. Film Ödülü’nü kazandı. Şu an hali hazırda katıldığımız 3 festival daha var, henüz eleme sürecindeler.
Çok teşekkür ediyoruz. Sosyal54 olarak başarılar diliyoruz. İlgilileri için Youtube kanalınızın linkini aşağıda paylaşıyoruz.