Seyyâhat54 Çiğdem Yaylası’ndan bir güzelliğin keşfini sizlerle paylaşıyor.
Çiğdem Yaylasına 2018 yılında gerçekleştirdiğimiz gezide önce konaklayacak bir yer bulup geceyi orada geçirdik. Daha sonra etrafımızı keşif için yürüyüşe başladık. Yaylada kaybolduğumuzu anlayınca etrafı daha geniş bir açıdan görmek için bir tepeye çıktık. Bu tepede ilk defa bir çiçek türüyle karşılaşmış oldum. Fotoğraflarını çektikten sonra fark ettim ki bu çiçek, dünyada adına festivaller düzenlenen, Türkiye’de sadece İznik bölgesinde yetiştiği söylenen Kan Çiçeğiydi. (Literatürdeki adı: Ponera Pregrına) Kan çiçeğinin Sakarya’da da yetişiyor olduğunu öğrenmek keyif vericiydi. Gerçekleştirdiğimiz tüm gezilerde karşılaştığımız bütün bitki türlerini kayıt altına alıp Sakarya’nın zengin bitki florasına dair bir envanter çıkarmak istiyoruz. Umarım şehrimize faydalı olur.
Gezimizin merkezi olan Çiğdem Yaylasına dair bazı teknik bilgileri sizinle paylaşmak isterim. Çiğdem Yaylası Hendek sınırları içerisinde 1.200 – 1.400 m. Yükseklikte bulunan bir yayladır. Yaylaya Hendek-Karadere, oradan da Dikmen Köyü üzerinden ulaşım sağlanmaktadır. Çiğdem Yaylasının Sakarya il merkezine uzaklığı Hendek ilçesi üzerinden 60 km. Akyazı ilçesi üzerinden 80 km’dir. Yaylanın Hendek ilçesine uzaklığı ise 28 km’dir. Akyazı ilçesine direk uzaklığı ise 50 km’dir. Ayrıca Akyazı Dokurcun ile Çiğdem Yaylası arası 18 km’dir. Yayla Dikmen Köyü’nden itibaren 15 km mesafede bulunuyor. Çiğdem Yaylası Hendek ilçesinin Göksu – Aksu köyleri sınırları içerisinde bulunmakta ve yaylaya en yakın ulaşım yeri 3 km. mesafededir. Yaylaya şahsi her türlü araçla ulaşım sağlanmaktadır. Toplu ulaşım imkanı yoktur. Yayla alanı yaklaşık 43.0 hektardır. Çiğdem yaylasının yıllık ziyaretçi kapasitesi 5.000 civarında olmaktadır. (Yayla Envanteri, İl Turizm Müdürlüğü)
Ayrıca yaylada bulunan ve sarı su adıyla tanınan, halk arasında egzama gibi hastalıklara iyi geldiği düşünülen şifalı su da yaylada görülmeye ve tadılmaya değer güzelliktedir. (Yayla Envanteri, Turizm İl Müdürlüğü).
Yaylada birçok eve rastlamak mümkündür. Yayla evlerinin yapılanışı ve geniş alanı, planlı bir çerçeve izlenimi vermektedir. Ancak beton yapılaşma da dikkat çekmektedir. (Yayla Envanteri, Turizm İl Müdürlüğü)