728 x 90

Analiz: Koronavirüs Sürecinde Sakarya Büyükşehir Belediyesi

Analiz: Koronavirüs Sürecinde Sakarya Büyükşehir Belediyesi

sosyal54.com editör masası “Koronavirüs Sürecinde Sakarya Büyükşehir Belediyesi” başlığıyla SBB’nin kriz yönetim sürecini masaya yatırıyor.

İlk olarak Çin’in Wuhan kentinde bulunan Huanan Deniz Ürünleri ve Canlı Hayvan Toptan Satış Pazarı’ndan (Huanan Seafood and Live Animal Market) çıktığı düşünülen ve dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını, görülen epidemik sonuçların ardından, yayılma hızına oranla pandemiye dönüşmüştür.

Dünya Sağlık Örgütü, COVID-19 salgınını 30 Ocak’ta “uluslararası boyutta halk sağlığı acil durumu” olarak sınıflandırmış, ilk salgının başladığı Çin dışında 113 ülkede COVID-19 vakalarının görülmesi, virüsün yayılımı ve şiddeti nedeniyle 11 Mart’ta küresel salgın (pandemi) olarak tanımlamıştır. Ülkemizde COVID-19 ile ilgili çalışmalar 10 Ocak’ta başlamış ve 22 Ocak’ta T.C. Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu ilk toplantısı gerçekleştirilmiş, alınan önlemler ile ilk COVID-19 vakası Avrupa ve İran gibi komşu olduğumuz ülkelerden sonra 11 Mart’ta görülmüştür. (Sağlık Bakanlığı, Covid-19, Genel Bilgiler, Epidemioloji ve Tanı)

Ülkemizde görüldüğü ilk tarihten itibaren devlet organları, kamu kuruluşları ve özel kuruluşlar, Bilim Kurulu tavsiyeleri ve Cumhurbaşkanlığı kararları doğrultusunda kademeli olarak salgına karşı tedbirlerini artırmaya başladı. Covid-19 salgını kısa süre içerisinde ülkemizde siyasi, ekonomik, sosyal ve bireysel olarak önemli etkilere yol açtı. Bu etkiler hayatı olumsuz yönde etkilediği gibi beraberinde yeni normal kavramını literatüre kazandırdı. Salgının etkisi azaldıkça yeni normale dönüş aşamaları uygulamaya sokuldu.

Pandemi sürecinde özellikle hafta sonları ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Sosyal izolasyonu korumak, salgının yayılımını azaltmak maksadıyla alınan kararlar doğrultusunda vatandaşlar belirli günleri evlerinde geçirmiş oldu. Vatandaşların evlerinde geçirdiği bu süre zarfında Vali/Kaymakamların başkanlığında Vefa Sosyal Destek Grupları oluşturuldu. Gruplar, il/ilçe emniyet müdürü, il/ilçe jandarma komutanı, vali/kaymakamlar tarafından belirlenecek kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri, yerel yönetimler, AFAD, Kızılay ve ihtiyaç duyulacak sivil topum kuruluşları temsilcilerinin bir araya gelmesiyle çalışmalarına başladı.

Alınan tüm tedbirler başta olmak üzere, özellikle yerel yönetimlerin hizmet alanına giren, ulaşım, sağlık, bilgilendirme ve tanıtım, hijyen ve sosyal yardım çalışmaları önemli bir safhaya geçiş yapmıştır. Valilikler, belediyeler ve kaymakamlıklar Covid-19 süresince vatandaşların sağlıklı bir yaşam sürmesini önceleyerek hizmetlerini pandemiye uygun şekilde devam ettirmişlerdir. Bu çalışmanın amacı, Sakarya’da Belediye hizmetlerinin Covid-19 salgını sürecinde nasıl ilerlediğini analiz edebilmek ve sürece dair olumlu/olumsuz görüşleri ortaya koyabilmektir. Her ne kadar ülkece salgına dair hazırlıklarımız olsa da, şu bir gerçek ki; dünya bu salgına hazırlıksız yakalandı. Belediyeler de bu hazırlıksız salgına karşı devlet kademelerinin yapmış olduğu açıklamaların akabinde kendi tedbirlerini hayata geçirmeye çalıştı. Bu rapor, böylesine ciddi sürecin Sakarya Büyükşehir Belediyesi hizmet birimleri tarafından nasıl yönetildiğini ele alacak. Analizde yer alan örnekler ve değerlendirmeler genel olarak kurumların web siteleri, sosyal medya hesapları ve bilgilendirici haber metinleri dikkate alınarak derlenmiştir.

Raporu PDF olarak okumak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

Son Yazılar